Direct naar inhoud

Soepele en veilige identiteitsvaststelling dankzij biometrie

Het project Voorziening Identiteitsvaststelling Vreemdelingen in het Buitenland (VIB) zorgt voor een snellere en veiligere identiteitsvaststelling van vreemdelingen door biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, centraal op te slaan. Dit verkleint de kans op fraude en vereenvoudigt de toegang tot Nederland voor vreemdelingen die een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) aanvragen.

De VIB-module faciliteert de uitwisseling van persoonsgegevens van vreemdelingen vanaf buitenlandse posten naar het centrale register in Nederland, de Basisvoorziening Vreemdelingen. Dit stelt ambtenaren in staat om snel en nauwkeurig de identiteit van vreemdelingen vast te stellen, wat bijvoorbeeld de Marechaussee op Schiphol helpt om toegang te verlenen tot Nederland. Het systeem verbetert niet alleen de snelheid van de identiteitscontrole, maar verhoogt ook de veiligheid door het gebruik van unieke biometrische kenmerken.

Het ontwerp is gebaseerd op het security by design-principe, wat betekent dat privacy en veiligheid vanaf het begin in het systeem zijn ingebouwd. Dit omvat bijvoorbeeld een beveiligd netwerk en tweezijdige encryptie in het berichtenverkeer. Door deze aanpak wordt niet alleen de veiligheid verhoogd, maar ook de onderhoudsvriendelijkheid van het systeem, wat leidt tot lagere beheerkosten op de lange termijn.

Efficiƫntere en veiligere digitale overheid

De VIB-module maakt de identiteitsvaststelling van vreemdelingen sneller, veiliger en eenvoudiger. Dit resulteert in een soepel proces voor vreemdelingen die een machtiging tot voorlopig verblijf aanvragen, terwijl ambtenaren in de vreemdelingenketen toegang hebben tot betrouwbare ID-informatie. Het project draagt zo bij aan een efficiƫntere en veiligere digitale overheid, waarin gebruikersgemak en veiligheid centraal staan.

Toegevoegde waarde van ICTU

ICTU heeft in samenwerking met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie een voorstudie uitgevoerd om te onderzoeken waaraan de VIB-module moet voldoen. Hierbij werd gekeken naar de functionele vereisten, veiligheidsrisico’s en minimale kwaliteitseisen van het systeem. Dankzij de Agile-aanpak van ICTU was het projectteam in staat om binnen acht weken een complete documentatieset te leveren, waaronder een globaal functioneel ontwerp en een master testplan. ICTU heeft gezorgd voor een flexibele en modulaire opzet van de VIB-module, waardoor het systeem in de toekomst kan worden uitgebreid voor andere doelgroepen.

Meer weten?

Neem voor meer informatie over het project contact op met Fred Uiterweerd via fred.uiterweerd@ictu.nl.

Een lijst met projecten

Toont nu project 1 van %s