Overheidsbreed Cyberprogramma: voorbereid op cyberdreigingen
Met de toenemende dreiging van cyberaanvallen, valt of staat weerbaarheid met goede voorbereiding. Door regelmatig te oefenen, krijgen organisaties inzicht in hun crisisprocessen en vergroten ze hun veerkracht tegen cyberincidenten. Met de jaarlijkse Overheidsbrede Cyberoefening kunnen overheidsorganisaties hun digitale weerbaarheid testen. De Overheidsbrede Cyberoefening is onderdeel van het Overheidsbreed Cyberprogramma, een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In opdracht van het ministerie van BZK organiseert ICTU de jaarlijkse cyberoefening, webinars en masterclass.
Realistisch scenario en samenwerking
ICTU heeft met partners als KPMG, VNG en veiligheidsregio’s een realistisch oefenscenario ontwikkeld dat aansluit bij actuele cyberdreigingen. Op 4 november 2024 stond de oefening in het teken van actuele dreigingen, zoals AI-manipulaties en deepfakes. Met de speciaal ontworpen toolkit kunnen organisaties hun eigen crisisoefening simuleren en tegelijkertijd leren van andere deelnemende teams. Deelnemers kunnen kiezen om zelfstandig te oefenen binnen hun eigen organisatie, met de flexibiliteit om een eigen oefenmoment te kiezen in de week voorafgaand aan het live event. Tijdens het live event gaat een gelegenheidscrisisteam aan de slag met hetzelfde scenario.
Meer dan een oefening
De afgelopen jaren is de Overheidsbrede Cyberoefening uitgegroeid van een fysieke bijeenkomst tot een online kennisplatform dat gedurende het hele jaar verschillende activiteiten uitvoert en producten publiceert en deelt. Het Overheidsbreed Cyberprogramma biedt jaarlijks 15 webinars en een masterclass aan. De webinars gaan over uiteenlopende onderwerpen en worden gegeven door verschillende overheden. De masterclass heeft elkaar jaar een nieuw thema. Alle content is terug te vinden via weerbaredigitaleoverheid.nl. Dit maakt het programma relevant voor zowel nieuwe als terugkerende deelnemers.
Toenemend bewustzijn en deelname
De belangstelling voor het programma groeit elk jaar, met inmiddels honderden deelnemers uit diverse overheidsorganisaties en andere publieke instellingen. De ambitie is om ook organisaties uit Caribisch Nederland in de toekomst te betrekken en het bewustzijn over cyberveiligheid nog verder te vergroten.
Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met Linda van der Sluijs (ICTU). Voor meer informatie en aanmelding: weerbaredigitaleoverheid.nl.