DigiToegankelijk: sneller naar een digitaal toegankelijke overheid
Het programma DigiToegankelijk ondersteunt Nederlandse overheden bij het sneller en duurzamer digitaal toegankelijk maken van hun websites en apps. Door digitale toegankelijkheid te bevorderen, zorgt het programma ervoor dat ook mensen met beperkingen eenvoudig toegang hebben tot de digitale overheid, zodat iedereen kan meedoen.
Het programma bestaat uit ondersteuning, monitoring en toezicht inrichten.
Ondersteuning
DigiToegankelijk biedt overheidsorganisaties de mogelijkheid om op verschillende manieren kennis over digitale toegankelijkheid te vergroten en ondersteuning te krijgen bij het toegankelijk maken van websites en apps:
- webinars en roadshows
- advies van gespecialiseerde DigiToegankelijk-adviseurs
- vragenuurtjes om vragen te stellen en in discussie te gaan over digitale toegankelijkheid
- inspiratie en tips over digitale toegankelijkheid, van collega’s bij andere overheidsorganisaties
- kennisomgevingen, zoals de website digitoegankelijk.nl en Kennisbank DigiToegankelijk
- leveranciers stimuleren digitaal toegankelijk te bouwen en kennis te delen met overheden
Monitoring: dashboard Digitoegankelijk voor overheden
Het Dashboard DigiToegankelijk geeft snel inzicht in hoe digitaal toegankelijk de Nederlandse overheid is. Dat is makkelijk voor de overheidsorganisaties zelf, maar ook voor burgers en toezichthouders.
Het programma vult het dashboard aan met alle relevante overheidswebsites en -apps waarvoor nog geen toegankelijkheidsverklaring is gepubliceerd.
Toezicht inrichten
Het programma:
- geeft centraal toezicht vorm, zodat de wettelijke verplichtingen rondom digitale toegankelijkheid worden nageleefd
- bereidt handhavend optreden voor
- bereidt de inzet van een Normcommissie voor
- scherpt de kaders voor het indienen van een toegankelijkheidsverklaring aan
- bevordert het opnemen van digitale toegankelijkheid in aanbestedingsvoorwaarden
Inclusieve digitale overheid
DigiToegankelijk draagt direct bij aan een meer inclusieve digitale overheid door ervoor te zorgen dat websites en apps toegankelijk zijn voor alle burgers, inclusief mensen met beperkingen. Door digitale toegankelijkheid in aanbestedingsvoorwaarden op te nemen en centraal toezicht in te voeren, zorgt het programma voor structurele verbeteringen in de manier waarop overheidsorganisaties hun digitale communicatie aanbieden.
Samenwerkpartners
Het programma heet officieel DigiToegankelijk TOP (Toezichts- en OndersteuningsProgramma), is in 2022 in opdracht van het ministerie van BZK gestart en werkt nauw samen met partners zoals Logius, Gebruiker Centraal, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en belangenorganisaties voor mensen met een beperking. ICTU voert het programma uit.
Meer weten?
Stuur een e-mail naar Manfred Rosenboom via manfred.rosenboom@ictu.nl. Of naar het algemene e-mailadres digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl.