Direct naar inhoud

ICTU en Europa

Artikel , bekijk alle
Gepubliceerd op:

ICTU draagt bij aan diverse programma’s waarin Nederland inspeelt op Europese regelgeving. Zoals de ontwikkeling van de Europese dataruimte voor de gezondheidszorg (de EHDS) of het bureau dat de nationaal coördinator ondersteunt bij de implementatie van de Single Digital Gateway-verordening voor Digitale Overheidsdienstverlening. Maar ook programma’s en projecten van ICTU die niet direct gedreven zijn door Europees beleid of wetgeving, hebben vaak een Europese component.

Aan de sessie Europese dataruimten op de IBDS-Stelseldag van 23 november 2023 namen vanuit ICTU Timo Bravo Rebolledo en Xander van der Linde deel. Beiden zijn betrokken bij de ICTU-vakgroep Europa. 

Vakgroep Europa

Timo Bravo Rebolledo. “Als vakgroep organiseren we onder meer kennissessies, cursussen en geven we op verzoek verdiepingssessies. Zodat we de kennis én ervaringen die we binnen ICTU hebben over Europa, zoveel mogelijk met onze collega’s delen.” De dynamiek van beleid en besluitvorming is in Europa anders dan in Nederland en het is leerzaam om dat te bespreken, vertelt Xander van der Linde: “De voortrajecten zijn in Europa vaak lang, maar als men het eenmaal ergens over eens is, dan worden er snel besluiten genomen. Als het besluit eenmaal is genomen, dan kun je daar heel weinig meer aan doen. Nederland is te klein om dan nog invloed uit te oefenen. Omdat we vaak vooroplopen in innovatie, kunnen we echter wel veel bijdragen in het voortraject. Daarom is het zo belangrijk dat we vroegtijdig in voortrajecten meedoen, want dan hebben we nog invloed op welke kant het opgaat.”

Goed zicht op ketens

ICTU werkt op dit moment voor verschillende beleidsdomeinen in programma’s met een stevige Europese component. Bij sommige houdt dat ook in het meebouwen aan Europese dataruimten. “Dit soort programma’s gaat bijna altijd over werken in ketens. Omdat we als ICTU voor meerdere partijen werken, hebben we vaak goed zicht op deze ketens. En kunnen we onze opdrachtgevers adviseren welke partijen mogelijk interessant of zelfs belangrijk zijn om mee samen te werken, omdat ook zij worden geraakt door voorgenomen regelgeving,” vertelt Bravo Rebolledo. In het verleden werden overheden nog wel eens verrast door Europese verplichtingen. De overheidslaag die de verplichting moest uitvoeren, was dan onvoldoende aangehaakt bij het voortraject. Dat probeert ICTU nu zoveel mogelijk te voorkomen in de programma’s waarin ze participeert. Door al meteen vanaf het begin de partijen te betrekken die met de verplichtingen aan de slag moeten. Van der Linde: “Zeker op het gebied van digitalisering zien we de laatste vijf jaar een toename van voorschrijvende en verplichtende regelgeving uit Europa, soms zelfs op het gebied van concrete technieken en standaarden. Het is dus heel relevant om al in een vroeg stadium samen te werken.”

Meer weten? 

Hieronder een greep uit eerder verschenen artikelen:

Actief in Europa

Houd de lijntjes met Europa kort

ICTU helpt bouwen aan de european health data space 

Een lijst met artikelen

  • Samen doen: impressie van de IBDS-Stelseldag

    Een impressie van de IBDS-Stelseldag van 11 december 2024. Ruim vijfhonderd mensen wisselden kennis uit en deden inspiratie op bij een van de vele sessies over bijvoorbeeld datavolwassenheid, ethiek en het Federatief Datastelsel.

    Gepubliceerd op:
  • Strategisch sturen op interoperabiliteit

    Interoperabiliteit is cruciaal voor grensoverschrijdende publieke dienstverlening in Europa. Om dit te bevorderen, wordt in elke lidstaat een Nationale Autoriteit Interoperabiliteit opgericht.

    Gepubliceerd op:
  • Alle opleidingen in één overzicht

    Een onafhankelijk overzicht van alle opleidingen in Nederland. Op Leeroverzicht.nl vinden mensen alle informatie die ze nodig hebben voor een leven lang ontwikkelen en leren.

    Gepubliceerd op: