Overslaan en naar de inhoud gaan

Beschaafde Bits in de praktijk

Evenement

Medio 2018 publiceerde het Rathenau Instituut het rapport ‘Beschaafde Bits’, over fatsoenlijk digitaliseren met bijdragen van zeventien experts. Op 15 januari verkenden we met verschillende experts en met de inzichten uit dit rapport een volgende stap. Hoe kunnen we publieke waarden concreet maken in de praktijk? Hoe kunnen we die vormgeven, hoe kunnen we ze bijvoorbeeld meenemen in het ontwerpproces? Wat zijn daarbij inspiratiebronnen?
 
ICTU organiseerde deze bijeenkomst in samenwerking met Gebruiker Centraal en het Rathenau Instituut.

Binnenkort volgt een impressie van deze bijeenkomst!

Op18 april en 3 juli 2019 volgen werksessies waarbij concrete vraagstukken worden uitgediept. Volg het nieuws hierover op de websites van ICTU en van Gebruiker Centraal.

Programma 15 januari 2019

Waar staan we nu als het gaat om de thema’s die in het rapport 'Beschaafde Bits' aan de orde komen? Welke ontwikkelingen zien we in onze samenleving en in Europees verband? Welke vragen dienen zich aan en hoe gaan we daar mee om? Inleiding door Linda Kool, senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut.
 
Hoe kunnen we met de informatiesystemen van de overheid publieke waarde toevoegen? Hoe kunnen we burgers echt centraal stellen? Welk ethisch normenkader kunnen we daarbij benutten? Een bijdrage door Arjan Widlak, directeur Kafkabrigade en auteur van ‘De Digitale Kooi’.
 
Hoe kan Positive Design bijdragen aan het welzijn van mensen? Hoe werkt dat? En: hoe kunnen we het gedachtegoed van Positive Design projecteren op overheidsdienstverlening? Een bijdrage door Pieter Desmet, professor of ‘Design for Experience’, Industrial Design Engineering van de TU Delft en voorzitter van het ‘Delft Institute of Positive Design’.

Het Rathenau Instituut vroeg experts uit allerlei hoeken van de samenleving te laten zien hoe we de digitale samenleving beschaafd maken en houden. Overheidsinstanties, maatschappelijke organisaties en wetenschappers pakten de handschoen op. In zeventien blogs reikten zij hun oplossingen aan. Ook ICTU leverde een bijdrage met een blog van André Regtop en Victor Zuydweg

Wilt u graag op de hoogte blijven van bijeenkomsten die ICTU organiseert? Kijk dan op onze evenementenpagina, of stuur een berichtje naar ictucafe@ictu.nl.