Interactieve dynamische Enterprise Architectuur (idEA)
Een visie doordenken? Hoe uitvoering te geven aan een nieuwe wet? Ketensamenwerking verbeteren? Zomaar wat vraagstukken waarbij idEA een waardevolle methode en hulpmiddel is.
idEA is een methode en beeldtaal ontwikkeld binnen het Rijk om complexe (IV-) vraagstukken te visualiseren. In een aantal interactieve workshops gaan we samen aan de slag om diverse aspecten, relaties en afhankelijkheden van het vraagstuk te bespreken en om een 3D visualisatie te maken.
Wat we doen
- idEA biedt overzicht en inzicht in de samenhang tussen diensten, werkprocessen, organisatiestructuren, informatievoorziening en ICT-hulpmiddelen.
- idEA kan worden ingezet om de huidige en/of toekomstige situatie te doordenken en te verbeelden.
- De methode is bijvoorbeeld nuttig bij vastlopende informatievoorziening, grote veranderingen binnen de organisatie, met ketenpartijen uitwerken van nieuwe wetgeving, het ontwikkelen van een organisatievisie, het opzetten en verbeelden van een Enterprise architectuur of de introductie van nieuwe systemen.
- In interactieve workshops wordt gewerkt aan een gestructureerde 3D-visualisatie.
- De visualisatie dient vaak als communicatiemiddel dat bestuurders helpt om overzicht, inzicht en handelingsperspectief te krijgen in de samenhang tussen verschillende organisatorische dimensies.
- De visualisatie bevordert begrip en steun van stakeholders waaronder bestuurders en beslissers.
- Inmiddels hebben wij al ruim 100 visualisaties mogen maken met behulp van de idEA methodiek voor alle bestuurslagen van de overheid.
Hoe we werken
- Het idEA-traject bestaat uit een serie workshops waarin deelnemers van de klant actief meedenken en bijdragen aan de visualisatie, wat leidt tot een gemeenschappelijk referentiekader en wederzijds begrip.
- In deze interactieve workshops worden knelpunten en verbeterpunten geïdentificeerd, wat leidt tot concrete en werkbare oplossingen.
- Dit proces bevordert wederzijds begrip en draagvlak voor veranderingen, wat resulteert in efficiëntere besluitvorming en verbeterde dienstverlening aan burgers.
- Na afloop van het idEA-traject ontvangt de opdrachtgever de definitieve visualisatie. Dat kan dienen bijvoorbeeld voor besluitvorming, of voor verdere uitwerking en concretisering van plannen, zoals een Project Start Architectuur (PSA), een roadmap of een programmaplan.
- Het idEA-visualisatietraject heeft een relatief korte doorlooptijd.