Direct naar inhoud

ICTU ontwikkelt met NEN praktijkrichtlijn softewareontwikkeling

Artikel , bekijk alle
Gepubliceerd op:

De NEN ontwikkelt, op initiatief van ICTU, een zogenaamde Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor de borging van de kwaliteit van softwareontwikkeling en onderhoud.

Doel van deze praktijkrichtlijn is om organisaties concrete maatregelen in handen te geven waarmee zij veel voorkomende risico’s van maatwerksoftwareontwikkeling en -onderhoud kunnen beperken.

Kwaliteitsaanpak ICTU uitgangspunt

De maatregelen uit de praktijkrichtlijn richten zich op zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers van maatwerksoftware. De  ICTU Kwaliteitsaanpak Software Realisatie wordt benut als een van de uitgangspunten voor deze praktijkrichtlijn.

ICTU werkt sinds 2010 met de agile software-ontwikkelaanpak Scrum en heeft deze aanpak aangevuld en uitgebreid om zoveel mogelijk de kans op die risico’s te verminderen. Met behulp van deze kwaliteitsaanpak heeft ICTU samen met andere overheden inmiddels enige tientallen projecten succesvol uitgevoerd. ICTU wil deze aanpak graag aanvullen met de ervaringen en geleerde lessen van andere organisaties, en deze overdraagbaar maken en breder uitdragen. Daarom stelt ICTU haar kwaliteitsaanpak ter beschikking aan andere partijen en overheden die zelf maatwerk software ontwikkelen of dit laten doen.

Bijeenkomst

De ontwerpversie van deze praktijkrichtlijn is inmiddels gereed en beschikbaar voor externe review. Op 9 november 2018 organiseren NEN en ICTU een informatiebijeenkomst waarin de werkgroep het normontwerp toelicht. Belanghebbende partijen kunnen tot 5 januari 2019 online commentaar indienen op deze NPR en zijn van harte welkom om de bijeenkomst op 9 november bij ICTU bij te wonen.

Meer informatie

Wit u meer weten over ICTU en de praktijkrichtlijn en de ICTU Kwaliteitsaanpak? Stuur een bericht naar frank.niessink@ictu.nl.
Meer informatie vindt u ook op de website van NEN.

Een lijst met artikelen

  • Samen doen: impressie van de IBDS-Stelseldag

    Een impressie van de IBDS-Stelseldag van 11 december 2024. Ruim vijfhonderd mensen wisselden kennis uit en deden inspiratie op bij een van de vele sessies over bijvoorbeeld datavolwassenheid, ethiek en het Federatief Datastelsel.

    Gepubliceerd op:
  • Strategisch sturen op interoperabiliteit

    Interoperabiliteit is cruciaal voor grensoverschrijdende publieke dienstverlening in Europa. Om dit te bevorderen, wordt in elke lidstaat een Nationale Autoriteit Interoperabiliteit opgericht.

    Gepubliceerd op:
  • Alle opleidingen in één overzicht

    Een onafhankelijk overzicht van alle opleidingen in Nederland. Op Leeroverzicht.nl vinden mensen alle informatie die ze nodig hebben voor een leven lang ontwikkelen en leren.

    Gepubliceerd op: