Boek ‘Zo kan het ook’ centraal tijdens Staatpraat

‘Je kunt veel leren van wat niet goed is gegaan, maar ook van wat wél goed gaat’. Met die woorden opende Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Volksgezondheid, donderdag 20 maart de Staatpraat. Die stond dit keer in het teken van het boek ‘Zo kan het ook’.
Het boek belicht 15 inspirerende voorbeelden van successen binnen de publieke sector die de tand des tijds doorstonden. Auteur Paul ’t Hart schreef het boek met Wouter Jan Verheul en Erik-Jan van Dorp. Collega-bestuurskundigen en actoren uit de cases schreven ook mee aan het boek, waardoor het een collectief product werd. ‘Zo kan het ook’ is geen boek met statistieken, maar een met verhalen. “Het begin van een conversatie, geen eindpunt”, aldus ’t Hart. Het boek eindigt dan ook niet met adviezen, maar geeft vragen mee aan de lezers.
Experimenteer in verbinding
In elke case in het boek staat een belangrijk kernprincipe centraal. ‘Experimenteer in verbinding’ is het principe dat centraal staat bij de City Deals, waarover Eva Vermeulen, projectleider en onderzoeker bij Platform31 vertelt. Bij de City Deal Inclusieve Stad experimenteerden vijf steden -in de luwte van media en politiek- in het sociaal domein. Vermeulen noemt het voorbeeld van een langdurig werkeloze die van de gemeente een tweedehandsauto kreeg om aan de slag te kunnen bij een werkgever op afstand. Het bespaarde de gemeente uitkeringskosten. Vermeulen: “Veel experimenten zijn in de loop der tijd opgeschaald en leidden tot vernieuwend beleid en een ander mensbeeld.”
Successen erkennen
Na afloop van de boekpresentatie volgt een panelgesprek met Wouter Jan Verheul, Nanette van Schelven (directeur-generaal Douane) en Alexander Pechtold (algemeen directeur CBR). Verheul beschrijft waarom hij inging op de uitnodiging om mee te schrijven aan het boek: “Ik ben opgevoed met kritische wetenschap. Maar alleen maar leren van fiasco’s is als leren zonder kompas. Als wetenschapper, docent en adviseur wil ik ook laten zien hoe het wel kan. Door successen te erkennen, gaan mensen harder lopen. En dat is wat we nu nodig hebben.”
Samenwerking, zoals centraal stond bij de City Deals, is waardevol. Van Schelven ziet dat ook bij de Douane: “We werken nauw samen met bedrijven, onze doelgroep. Het overleg tussen Douane en het bedrijfsleven is geïnstitutionaliseerd. Nederland is daar uniek in. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar hebben afgesproken om elkaar niet te verrassen. Dankzij die samenwerking ben je in staat te experimenteren, tussenruimte te pakken.”
Kan het wat minder?
‘Zo kan het ook’ is volgens de auteurs bedoeld als het begin van een conversatie. Pechtold pleit tijdens het panelgesprek alvast voor een volgend boek. De titel: ‘Hoe kan ’t wat minder?’. “We moeten onszelf dagelijks de vragen stellen: Wat ben ik aan het doen? Wat is onze hoofdtaak? En kan het wat minder? En we moeten niet alleen die vraag stellen, maar ook aan de slag gaan.”
Meer weten?
‘Zo kan het ook’ is een uitgave van uitgeverij Boom en is te bestellen bij de uitgever en reguliere verkoopkanalen. Een uitgebreid verslag van de Staatpraat over ‘Zo kan het ook’ is te lezen op de website van Staat van de Uitvoering.
Staatpraat en ICTU
De Staat van de Uitvoering organiseert met regelmaat bijeenkomsten (de Staatpraat), expert-, reflectie- en duidingssessies om betrokkenen met elkaar te verbinden, inspiratie te bieden en input op te halen voor de jaarlijkse publicatie. ICTU realiseert de Staat van de Uitvoering in opdracht van het ministerie van BZK. Zie ook de website van ICTU.
Een lijst met artikelen
-
De EHDS-verordening is ingegaan
De EHDS-verordening is gepubliceerd en gaat in op 26 maart. Een belangrijke stap in het realiseren van EU-brede gegevensuitwisseling in de zorg.
Gepubliceerd op: -
Architectuur stroomlijnt overheidsdienstverlening
Verslag van de Open Huis sessie van NORA op 11 maart bij ICTU. Deze bijeenkomst ging over het belang van het Basisconcept van Dienstverlening NORA.
Gepubliceerd op: -
Innovatie in de schijnwerpers op demodag
Op 13 februari lieten 19 projecten op de demodag zien wat ze bereikt hebben met hun ideeën, inzet, samenwerking, én het Innovatiebudget Digitale Overheid.
Gepubliceerd op: