Direct naar inhoud

Alle opleidingen in één overzicht

Artikel , bekijk alle
Gepubliceerd op:

Een onafhankelijk overzicht bieden van alle opleidingen in Nederland, plus de financieringsmogelijkheden daarvan. Op Leeroverzicht.nl vinden mensen alle informatie die ze nodig hebben voor een leven lang ontwikkelen en leren.

Leeroverzicht met Skills en Arbeidsmarktinformatie is een Nationaal Groeifondsproject, dat ICTU uitvoert in opdracht van het ministerie van OCW.

Leven lang leren

In de huidige maatschappij is het belangrijk dat je een leven lang leert. De tijd dat iemand een volledige loopbaan bij dezelfde werkgever bleef, is immers voorbij. Daar komt nog bij dat werk snel verandert, waardoor je je hele werkzame leven kennis en vaardigheden moeten blijven ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat er onafhankelijke en actuele informatie over opleidingen te vinden is. Het doel van Leeroverzicht.nl is dat mensen die verder willen leren tot een afgewogen opleidingskeuze komen.

Financieringsmogelijkheden

Simone van Hoewijk, senior beleidsmedewerker bij het ministerie van OCW en product owner van Leeroverzicht, vertelt dat er al veel informatie over opleidingen te vinden is, maar dat deze vaak gaat over een deel van het onderwijsveld. Zoals het mbo. En de commerciële websites die er zijn, hebben een belang om een bepaald onderwijsaanbod te laten zien. “Leeroverzicht.nl is een onafhankelijk website met alle opleidingen in Nederland, zowel door de overheid erkende als private opleidingen. Het meest unieke is denk ik dat we ook alle financieringsmogelijkheden tonen. Dat maakt het een prachtig platform waar mensen zelf of samen met een adviseur opleidingsmogelijkheden kunnen zoeken.”

55.000 opleidingen

De website werd in oktober 2022 gelanceerd en bevat ruim 55.000 opleidingen en zo’n 300 financieringsmogelijkheden voor scholing. ICTU was en is verantwoordelijk voor de (door)ontwikkeling ervan. Helga Ultzen, programmamanager Leeroverzicht: “Veel mensen twijfelden of het mogelijk was om alle opleidingen op één plek te ontsluiten. Het is niet makkelijk geweest om dat voor elkaar te krijgen, want dit vraagt om samenwerking met heel veel partijen. Er ligt niet voor niets een convenant onder het programma dat allerlei partners ondertekenden. Zoals de onderwijskoepels, werkgevers- en werknemersorganisaties en de ministeries van OCW en SZW. Ik ben trots op wat we tot nu toe hebben neergezet.”
Dave Veen, product owner vanuit ICTU, vertelt over een van de belangrijkste uitdagingen: “We halen data uit veel verschillende bronnen, bronnen met allemaal hun eigen datamodel. Eenduidig en correct informatie op de website krijgen, zoals een thema van een opleiding, was een flinke klus.” Van Hoewijk: “Omdat het complex is, waren de samenwerkende partijen in het begin redelijk kritisch of het zou werken. Nu het er is, vinden ze Leeroverzicht.nl hét scholingsportaal van de overheid. Dat is een groot compliment voor het programma.”

Structurele financiering

Het programma loopt tot juli 2026, maar daarna is het werk natuurlijk niet af. De website zal actueel gehouden moeten worden en indien nodig worden doorontwikkeld. Daarvoor is voor vijf jaar financiering geregeld op de OCW-begroting. Dat lukte mede door de goede samenwerking met ICTU, vertelt Van Hoewijk. Het Nationaal Groeifonds richt zich op het stimuleren van innovatie en het verbeteren van het verdienvermogen van Nederland. Dat sluit aan bij de doorontwikkeling van Leeroverzicht.nl met ontwikkelpaden per sector. Zodat mensen zicht krijgen op opleidingen waarmee je kan instromen in maatschappelijk cruciale sectoren met structurele personeelstekorten, zoals zorg, onderwijs en techniek. Van Hoewijk: “In het oorspronkelijke programma van Leeroverzicht werden sectorale ontwikkelpaden niet specifiek benoemd, maar de ICTU-organisatie was overtuigd van het nut om de bezoeker hier nadrukkelijk in te faciliteren. De creativiteit en flexibiliteit in het programma zijn groot, wat maakt dat we kansen die we zien ook doeltreffend kunnen verzilveren. Het enthousiasme waarmee het wordt opgepakt door ICTU en het effectief tot een resultaat brengen heb ik in mijn loopbaan niet eerder zo meegemaakt.”

Focus op vaardigheden

Bij de doorontwikkeling van Leeroverzicht ligt de focus op het weergeven van de eerste tien sectorale ontwikkelpaden. Ook wordt aangesloten op de zogeheten skillsontologie CompetentNL, die in het zusterprogramma Vaardig met Vaardigheden wordt ontwikkeld. Daarmee kun je straks zien welke skills bij welke opleidingen horen. Ultzen: “Uiteindelijk willen we ervoor zorgen dat mensen die weten welke vaardigheden ze nog missen voor een bepaalde baan, gericht kunnen zoeken naar een opleiding waar ze juist die vaardigheden kunnen leren.” Arbeidsmarktinformatie hoort daar ook bij, zegt ze: “We gaan verkennen welke informatie Leeroverzicht zal ontsluiten.”
Het beeld is dat je straks op Leeroverzicht.nl per sector kunt zien welke functies er zijn, hoe je daar kunt instromen en doorgroeien en welke opleidingen voor extra vaardigheden daarvoor nodig zijn. Van Hoewijk vergelijkt het met een kaart van een uitgebreid metronetwerk, waarin de stations staan voor de keuzes in je loopbaan: “Het is mijn ideaal dat Leeroverzicht.nl dat wordt. Hét instrument voor de ondersteuning van een leven lang leren.”

Een lijst met artikelen

  • Boek ‘Zo kan het ook’ centraal tijdens Staatpraat

    Je kunt veel leren van wat niet goed is gegaan, maar ook van wat wél goed gaat’. Daarmee opende Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Volksgezondheid, donderdag 20 maart de Staatpraat. Dit keer in het teken van het boek ‘Zo kan het ook’.

    Gepubliceerd op:
  • De EHDS-verordening is ingegaan 

    De EHDS-verordening is gepubliceerd en gaat in op 26 maart. Een belangrijke stap in het realiseren van EU-brede gegevensuitwisseling in de zorg.

    Gepubliceerd op:
  • Architectuur stroomlijnt overheidsdienstverlening

    Verslag van de Open Huis sessie van NORA op 11 maart bij ICTU. Deze bijeenkomst ging over het belang van het Basisconcept van Dienstverlening NORA.

    Gepubliceerd op: