Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbeelden van innovatie initiatieven

ICTU is betrokken bij  innovatie initiatieven waarin zij kennis deelt of expertise inbrengt. Hieronder een aantal voorbeelden (april 2018).

Gemeente Rotterdam:  waar via blockchaintechnologie een oplossing is gecreëerd voor het afdragen van toeristenbelasting. En waarmee tegelijkertijd ook een stem gegeven kan worden aan toeristen: waar kunnen we de geïnde bedragen het beste voor gebruiken?

Nationaal Archief: waar grote hoeveelheden data via kunstmatige intelligentie (AI) privé en zakelijk kunnen worden gesorteerd, ene kant vallend onder privacywetgeving en anderzijds vallend onder de Wet Openbaar Bestuur.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: ICTU was een van de deelnemers aan de missie naar Singapore op uitnodiging van de Nederlandse ambassade, en georganiseerd door Blockchainpilots. Inmiddels participeert ICTU in een daaruit volgend programma. Hierin starten we samen met anderen zoals TNO, TU Delft en ondernemers projecten op in Singapore. Zie ook het artikel in iBestuur nummer 25.

Zorginstituut: ICTU werkte voor het Zorginstituut mee aan de Zorglog, zie ook de informatie op de website van het Zorginstituut. Zorglog won een Computable award voor meest innovatieve overheidsproject.

Gemeente Groningen: trekker van de North Sea Region, een Europees project om blockchain binnen de overheid  beter op de kaart te zetten.

Haarlem: ICTU en Blockchainontwikkelaar Xurux ontwikkelden met de gemeente Haarlem een proof of concept voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA. Hiermee kan de echtheid van digitaal verstrekte documenten gewaarborgd worden. Zo kan een inwoner aantonen dat hij in de gemeente Haarlem woont, zonder dat het nodig is om voor iedere aanvraag bij een woningbouwvereniging eerst naar het gemeentehuis te moeten. De burger kan dit versleutelde bewijs aanvragen via de website van de gemeente en deze benutten op het moment dat hij of zij dat wil. Zie het artikel elders op de website. Reddit, een van de meest vooraanstaande technologie blogs, schreef over de pilot in Haarlem met de waardepapieren, daarmee was er ook internationaal aandacht voor dit project.

Gemeente Zuidhorn: Zuidhorn won de track Reinventing Government tijdens de Blockchain Hackathon in 2017, ICTU was destijds sponsor van deze track. Gemeente Zuidhorn gaat blockchaintechnologie toepassen bij het registreren van regelingen van het Kindpakket. Uitgangspunt daarbij is dat de gegevens met blockchaintechnologie op veilige en correcte manier worden bijgehouden. Zie ook het bericht over die hackathon.

Manifestgroep en DUO: ICTU is  gevraagd om een pilot te ontwikkelen op basis van de Lerarenbeurs waarmee leraren hun eigen vakgebied kunnen bijhouden.  Daar zit een veel controle en administratie aan vast. Door daar een gesloten systeem van te maken met blockchaintechnologie kan de administratieve druk enorm teruggebracht worden. En daarmee wordt de kans op fraude ook een stuk kleiner.

United Nations en Blockchainpilots.nl hebben ICTU gevraagd mee te schrijven aan een boek over blockchain en decentrale technologieën naar aanleiding van de eerder verschenen whitepapers over blockchain (2016), Discipl (2017) en Open source ecosysteem (2017). De publicatie 'The Legal Aspects of Blockchain' is inmiddels verschenen in september 2018.

Lees ook 'Innovatie in ontwikkeling'.

Meer weten?