Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatschappelijke baten van LAA-adresonderzoeken

Publicatie 09 jun 2016

Een juist adres in de Basisregistratie Personen (BRP) is belangrijk: voor burgers en voor verschillende overheidsinstanties. Iemand die op een verkeerd adres geregistreerd staat, kan fraude plegen met bijvoorbeeld uitkeringen of toeslagen. Of hij kan (belasting)schulden en boetes ontwijken.

Een goede adreskwaliteit levert niet alleen financiële baten op, ook maatschappelijke. Zo is een goede adresregistratie heel belangrijk tijdens rampen en crisissituaties. Of het tegengaan van overbewoning en onderverhuur. Dat blijkt uit recent onderzoek naar de maatschappelijke baten van LAA-adresonderzoek.

12 onderzochte baten

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzocht het projectteam van de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) de maatschappelijke baten van adresonderzoek. Tijdens brainstormsessies vertelden 279 lokale proffesionals, werkzaam op het gebied van burgerzaken, sociale zaken, en handhaving en veiligheid, over de effecten van adresonderzoek in hun dagelijkse praktijk. Het resulteerde in een lijst van twaalf mogelijke maatschappelijke baten.

Meer weten?

In de meest recente editie van de Betrouwbare Courant leest u op de laatste pagina een artikel over het onderzoek. U kunt ook het onderzoeksrapport lezen.

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter