Overslaan en naar de inhoud gaan

iBestuur magazine | 'Werken met data kan niet zonder beleid'

Publicatie 11 okt 2016

In de oktober editie van iBestuur magazine (nummer 20, 2016), leest u een interview met François Vis (manager Advies bij ICTU, rechts op de foto) en Lucas van der Meer (Landscape, gelieerd aan het Leiden Centre of Data Science) over 'Data governance' getiteld 'Werken met data kan niet zonder beleid'.

In het interview onderstrepen zij het belang om als overheidsorganisatie een databeleid vast te stellen. Vis en van der Meer geven in dit artikel tips waar te beginnen bij het maken van databeleid.

Belang databeleid

François Vis ging tijdens het ICTU Grand Cafe 'Big Data en ethiek' (27 september 2016), ook in op het belang van databeleid. Vis gaf een aantal praktische tips over gebruik van data binnen de overheid. Als eerste benoemde Vis: 'Geef voldoende aandacht aan databaleid. Data is belangrijk kapitaal, ook bij de overheid, en het verdient de hoogste aandacht. Zowel de WRR maar ook andere organisaties zoals TNO of Gartner hebben al nuttige informatie verzameld waar overheden gebruik van kunnen maken bij het inrichten van hun databeleid.
Een tweede tip gaat over het belang van het betrekken van de burger en de eindgebruiker: het is cruciaal om goed invulling te geven aan opvolging van digitale dienstverlening. Zorg dat eventuele fouten als gevolg van algoritmes snel worden hersteld. Kijk goed naar ervaringen vanuit customer (en citizens) experience. En tot slot: motiveer en faciliteer kennisuitwisseling tussen data experts. Laten we vooral kennis bundelen daar waar dat kan.'

Tijdens het ICTU Grand Café (27/9) en de Digitale overheid van de Toekomst (28/9) stonden drie ontwikkelingen centraal: Big Data en dataficering, blockchain technologie en DevOps als nieuwe manier van software ontwikkelen en beheren. Zie het nieuwsbericht en de impressies over deze bijeenkomsten. Op 28/9 organiseerde ICTU een workshop over data governance. Wilt u meer weten over dit onderwerp of hierover kennis uitwisselen, stuur dan een bericht naar info@ictu.nl.

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter