Overslaan en naar de inhoud gaan

Blockchain en de Rotterdamse praktijk

Impressie van een subsessie tijdens de ICTU Inspiratiedag, september 2018
Publicatie 23 okt 2018
Onderdeel van magazine: ICTU Magazine oktober 2018

De gemeente Rotterdam bouwde samen met ICTU en studenten van de Hogeschool Rotterdam een blockchaintoepassing voor het innen van logiesbelasting. In deze sessie meer over deze toepassing.

“We wilden een specifiek vraagstuk oplossen en ervaring en kennis opdoen over wat blockchaintechnologie voor een gemeente kan betekenen,” vertelt Peter Bijl, strategisch adviseur van het cluster Dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Het vraagstuk: het ook in Rotterdam groeiend aantal Airbnb-adressen, waarvan er maar heel weinig logiesbelasting in rekening brengen. De gemeente werkte een use case uit via de Pilotstarter van de VNG en ging daar vervolgens mee aan de slag met een team van ICTU en studenten van de Hogeschool Rotterdam. Inmiddels is een werkend prototype opgeleverd, binnenkort start een proef met een klein aantal hotels en Airbnb-adressen. Het prototype is gebouwd op basis van het Discipl patroon van ICTU.

Lees meer informatie over blockchain- en andere DLT technologie op de pagina Innovatie in Ontwikkeling. Meer informatie over Discipl en andere innovatie initiatieven vindt u op deze website bij ICTU en Innovatie.

Kies uw evenement

Bijl: “We willen Airbnb-verhuurders verleiden om logiesbelasting te betalen en daarom bedachten we een koppeling met het evenementenfonds. Mensen die in Rotterdam overnachten kunnen straks kiezen naar welk specifiek evenement hun belasting gaat.” Nu int de gemeentelijke belastingdienst de logiesbelasting en draagt deze via een paar tussenstappen over aan het evenementenfonds, waarna de evenementencommissie het geld verdeelt. Een proces dat bestaat uit acht stappen. Met de blockchaintoepassing wordt dat teruggebracht naar vijf stappen. “We halen de ‘middle man’, in dit geval administratieve processen bij de gemeentebelastingen, ertussenuit.” Hotelovernachters krijgen deze mogelijkheden ook. Het proces van het betalen van logiesbelasting wordt voor de hotels eenvoudiger gemaakt.

Bouwen met lego

Erwin Bisschop, oprichter van Coinversable, legt tijdens de sessie uit hoe blockchain werkt. Coinversable ontwikkelt blockchaintoepassingen en adviseert organisaties hoe ze deze technologie kunnen inzetten. “Blockchain is een technologie, zoals internet een technologie is. Blockchain is niets anders dan een gedistribueerd grootboek. Een heleboel mensen krijgen een kopie van dat grootboek”. Wat ervoor nodig is, is een netwerk van computers en de blockchain zelf: een ketting van blokken. “Je kunt elk blok zien als een kluisje. Alle transacties van een bepaalde tijd komen in dat kluisje. Na een tijd gaat dat kluisje op slot en wordt het onderdeel van de blockchain. De gegevens in dat kluisje kunnen dan niet meer aangepast worden.” De computers in het netwerk beoordelen of een transactie door kan gaan, op basis van vooraf geprogrammeerde regels – de zogeheten smart contracts. “Die randvoorwaarden kunnen verschillend zijn. Een randvoorwaarde kan zijn dat partijen voldoende saldo moeten hebben om een bepaalde transactie te doen. Maar je kunt ook vastleggen dat bepaalde partijen niet met elkaar mogen handelen. De computers controleren dit en bereiken als het ware samen overeenstemming of een transactie wel of niet door kan gaan.” Deelnemers aan deze sessie gaan zelf met legoblokjes aan de slag om te ontdekken hoe blockchain werkt.

Disruptief?

Blockchaintechnologie is disruptief voor alle sectoren waarin centrale instanties een vertrouwensrol spelen, zegt Bisschop. De technologie kan immers de controles uitvoeren die nu instanties uitvoeren. “Maar blockchain maakt centrale instanties niet overbodig,” nuanceert hij. “Want vaak heb je wel een derde vertrouwenspartij nodig. Blockchain kan er aan bijdragen dat deze instanties terug kunnen naar hun kerntaak. Ze zijn minder tijd kwijt aan controles achteraf en het stroomlijnen van processen.” Wanneer heeft het zin om blockchain te gebruiken? Bisschop ziet diverse mogelijkheden: “Als je wilt samenwerken in een keten. Als je controle wilt over data, want deze technologie bevordert data-integriteit. En als je compliance wilt vergroten, want met smart contracts kun je ervoor zorgen dat het systeem zich aan de regels houdt. Blockchaintechnologie heeft een aantal eigenschappen die het geschikt maakt voor mogelijke toepassing in complexe ketens en waar correcte administratie belangrijk is.”

Bekijk ook de impressie van de plenaire sessies op de ICTU Inspiratiedag 2018.

Inschrijven Magazine

Meld u aan voor het ICTU Magazine, en ontvang regelmatig nieuws en inspiratie over ontwikkelingen in de digitale overheid.