Leer- en Expertisepunt Open Overheid

Project

Leer-en-expertisepunt-open-overheid_website.jpg

Openheid als ingrediënt voor een beter functionerende overheid.

Het Leer- en Expertisepunt Open Over­heid (LEOO) brengt sinds april 2014 vraagstukken in kaart rond het thema Open Overheid. LEOO organiseert kennis- en ervaringsdeling en is betrokken bij de organisatie van diverse bijeenkomsten en leerkringen. Hiermee wil het LEOO mede­werkers van publieke organisaties die meer met Open Overheid willen doen ondersteunen bij hun activiteiten.

In 2015 is de website www.open-overheid.nl gelanceerd. Hier vind je onder andere de Open Overheid Toolkit, een kaart met bestaande initiatieven, een agenda met interessante bijeenkomsten en diverse interviews met bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen. Het Leer- en Expertisepunt Open Overheid biedt publieke organisaties en hun medewerkers via dit platform inspiratie én handvatten om met Open Overheid aan de slag te gaan

Achtergrondinformatie

Nederland heeft zich aangesloten bij het internationale Open Government Partnership (OGP), een wereldwijd initiatief om overheden beter te laten functioneren door openheid. Dat betekent: meer transparantie over overheidsactiviteiten, open staan voor initiatieven uit de samenleving, verantwoording afleggen en het inzetten van innovatieve technologieën. Alle deelnemers aan het Open Government Partnership schrijven een visie en een actieplan. De Nederlandse overheid heeft de Visie Open Overheid en het eerste Actieplan Open Overheid in 2013 gepubliceerd. In februari 2016 is het nieuwe Actieplan voor de periode 2016-2017 door ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gepresenteerd.

Opdrachtgever

Het Leer- en Expertisepunt Open Overheid is gevestigd bij ICTU en werkt in opdracht van de directie Democratie en Burgerschap van BZK. Het Expertisepunt werkt nauw samen met het team Open Overheid van het ministerie van BZK.

Op de hoogte blijven?

De ruim 2.000 leden van de Open Overheid community blijven via digitale updates van het Leer- en Expertisepunt Open Overheid op de hoogte van het laatste nieuws. Wil je ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Open Overheid? Meld je dan aan voor de maandelijkse update.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Open Overheid? Volg dan het Leer- en Expertisepunt Open Overheid via: Twitter en Facebook.

Bekijk website Leer- en Expertisepunt Open Overheid en informatie over Open Overheid vanuit BZK

Meer weten?