Winnaar 'Reinventing Government' Blockchain Hackathon

Nieuws 15 feb 2017

Gemeente Zuidhorn is winnaar van de track Reinventing Government tijdens de Dutch Blockchain Hackathon in Groningen (10 t/m 12 februari 2017). ICTU is sponsor van deze track en daagde de teams uit tot het bedenken en ontwikkelen van een DIStributed Collaborative Information Platform.

“Discipl is ready for new economies in which money is actually not that important anymore and transactions are more about fulfilling all needs in an efficient and sustainable way.”

Zuidhorn ontwikkelde een prototype van een platform waar inwoners een hulpvraag kunnen stellen. Bijvoorbeeld: iemand heeft een rolstoel nodig. Aan de hand van zijn profiel vindt een check plaats of diegene in aanmerking komt voor een rolstoel. Is dit het geval, dan krijgt diegene van een rolstoelleverancier een rolstoel. De funding voor de rolstoel kan komen van een gemeente, een goede doelenorganisatie, een bedrijf of een andere inwoner. De uitwisseling kan plaatsvinden zonder administratie en zonder geldstroom. Het systeem koppelt vraag en aanbod op laagdrempelige manier aan elkaar. Het concept wordt de komende maanden verder uitgewerkt en de kansen van blockchain voor de gemeente verder onderzocht.

Een introductiefilmpje over Discipl is eerder getoond in een pre meeting voor de Hackathon. In april verschijnt een whitepaper over Discipl, in opvolging van het ICTU whitepaper over Blockchain (september 2016). Contactpersonen: Steven Gort, Bas Kaptijn (bas.kaptijn@ictu.nl) of Giulietta Marani (giulietta.marani@ictu.nl).

ICTU is blij met de grote opkomst bij de hackathon en alle veelbelovende ideeën die door 11 teams in de track Reinventing Government zijn ingebracht. Giulietta Marani: "Eigenlijk zijn alle teams winnaars, er zijn heel veel goede ideeën aangedragen die kunnen bijdragen aan het ‘reinventen’ van de overheid, door gebruik te maken van Blockchain. Van het voorkomen en verminderen van schulden tot het herzien van het stemproces."

De oplossing van het team van Zuidhorn ligt erg dicht bij het Discipl concept aldus Bas Kaptijn. "Het is een realistisch prototype van een platform dat ook een arena kan vormen voor de Economie 4.0, de daarbij passende samenleving en een betere gegevenshuishouding voor de overheid. En waarbinnen allerlei soorten coöperaties worden ondersteund voor frictieloze en duurzame productie en distributie van goederen, diensten en informatie naar behoefte."

Hoe verder

Als track sponsor en accelerator voelt ICTU zich verantwoordelijk om de teams verder te ondersteunen en vervolg te geven aan het gezamenlijke leerproces. We maken een overzicht van ideeën en de geleerde lessen en samen met de teams verkennen we de komende weken hoe de concepten tot realisatie te brengen.

Nieuwsgierig naar de teams en ideeën?

Bekijk de informatie over de Track Reinventing Government op de website van de Dutch Blockchain Hackathon
De twitterberichten over de hackathon vindt u via #dbh17
Bekijk het interview met Zuidhorn op de website van de Dutch Blockchain Hackathon of bekijk de ‘aftermovie
Een artikel over de winnaar gemeente Zuidhorn vindt u ook via de website van gemeente nu.

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter