Ondermijnende criminaliteit beter in vizier met data analyse

Nieuws 29 jun 2017

Ondermijnende criminaliteit is misdaad die maatschappelijke structuren of het vertrouwen daarin schaadt. In de aanpak hiervan gaan gemeenten, politie, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie hun krachten bundelen met behulp van data analyse. Door beschikbare data te combineren en door middel van moderne technieken deze informatie te analyseren, is het de bedoeling dat meer zicht ontstaat op patronen en structuren van georganiseerde criminaliteit. Op initiatief van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is er op 28 juni tijdens een bestuurdersbijeenkomst in Nieuwegein de ‘City Deal – Zicht op Ondermijning’ ondertekend.

De City Deal is een samenwerking tussen de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Tilburg en Utrecht, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Nationale Politie, het OM en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Veiligheid en Justitie en Financiën/Belastingdienst en wordt uitgevoerd met ondersteuning van ICTU.

Met de City Deal verwachten de samenwerkende overheden onderliggende patronen van ondermijnende criminaliteit beter zichtbaar te kunnen maken, omdat ze beter gebruik kunnen maken van verschillende informatiebronnen in combinatie met nieuwe data-analysemethoden.

Lees het gehele persbericht op rijksoverheid.nl. Er is ook een film City Deal, zicht op ondermijning. Deze film kunt u bekijken op de website van Agenda Stad.

Inmiddels is dit project verlengd. Zie ook het artikel in het iBestuur Magazine van november 2019. Dit magazine is te downloaden op de website van iBestuur. Het betreffende artikel op de pagina’s i42 tot en met i45 is ook te downloaden als pdf.

 

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter