Innovaties digitale overheid: de toekomst is nu

Nieuws wo, 11/16/2016 - 14:15

Hoe kan de digitale overheid van de toekomst er uit zien, wat zijn de vergezichten, wat kunnen we nu al inzetten? Eind september verkende ICTU in twee bijeenkomsten innovatieve ontwikkelingen en toepassingen in de digitale overheid.

Het beeld dat hierbij vooral beklijft is dat er nu al veel meer mogelijk is dan we misschien denken. Innovaties zijn aan de orde van de dag. Ontwikkelingen rond Big Data en dataficering, blockchain technologie en DevOps als nieuwe manier van software ontwikkelen en beheren, zorgen er nu al voor dat we dat we op een hele andere manier om kunnen en moeten gaan met onze digitale overheidsdienstverlening.

We hebben ons ook laten inspireren door buitenlandse voorbeelden: Marek Helm en Heiko Vainsalu uit Estland verhaalden op zeer inspirerende wijze over hoe zij enorme stappen hebben gezet met hun digitale overheid. De inzichten zijn op zich niet nieuw, maar de daadwerkelijk implementatie ervan wel. Estland laat zien wat daadwerkelijke implementatie voor voordeel oplevert.

Al eerder bezochten André Regtop en Hans Verweij samen met een Nederlandse overheidsdelegatie Estland en Denemarken. Zij zagen daar veel overeenkomsten met hoe we hier in Nederland de digitale overheid willen vormgeven. Naar aanleiding daarvan verscheen onlangs een blog en een artikel op de website van iBestuur met een voorstel om vaart te maken met onze digitale overheidsdienstverlening.

Lees het voorstel van een aantal delegatieleden die in het voorjaar van 2016 Denemarken en Estland bezochten op de website van iBestuur, 'Versnel de digitalisering van de overheid'.

André Regtop: ‘Als het gaat om innovatieve ontwikkelingen blijft het van belang om vooral te blijven onderzoeken wat ons nu al verder kan brengen. Dat gaat om meer dan wetgeving of kaders. Dat gaat over kijken naar kansen en mogelijkheden van ontwikkelingen die cruciaal zijn voor de toekomst voor de overheid en de samenleving. Kennisdelen en samenwerking zijn daarbij wat mij betreft ‘key’. Daar dragen we als ICTU graag aan bij.’

Bekijk de presentaties van Marek Helm en Heiko Vainsalu uit Estland tijdens de ICTU-bijeenkomst Digitale Overheid van de Toekomst.

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter