Discipl, technologie voor een samenleving van de toekomst

Nieuws 19 apr 2017

Blockchain, big data, Internet of Things, robotica, virtual reality. De wereld om ons heen verandert snel. Verregaande automatisering en digitalisering zal ons leven onvermijdelijk veranderen en dat zal sneller gaan dan wij nu misschien vermoeden.

ICTU helpt overheden om zicht te krijgen op innovatieve en technologische ontwikkelingen die automatisering aanjagen en wat hun impact kan zijn op de maatschappij. Om de mogelijkheden te verkennen die deze ontwikkelingen bieden om de rol van de overheid nieuwe invulling te geven.

ICTU heeft een concept ontwikkeld dat hier aan kan bijdragen. Wij noemen deze omgeving het DIStributed Collaborative Information PLatform (Discipl). Discipl is een platform voor geautomatiseerde informatieservices voor en door de samenleving. Discipl maakt een nieuwe sociaal-economische omgeving mogelijk met nieuwe business modellen die allerlei soorten samenwerking ondersteunen. Het werkt toe naar een digitale infrastructuur die klaar is voor de toekomst en waarin real time informatie eenvoudig wordt verwerkt, gedeeld en opgeslagen via één virtuele bron.

ICTU werkt hierin samen met ministeries en andere overheden, wetenschappelijke organisaties en diverse andere deskundige partners. Samen onderzoeken we usecases. Met Discipl creëren we een learn-do-share omgeving waarin we kunnen experimenteren met nieuwe technieken.

In dit whitepaper leest u meer over Discipl. Het whitepaper is bedoeld voor iedereen die is betrokken bij de overheid en geïnteresseerd is in technologie (zoals blockchain) die kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

U kunt het whitepaper Discipl hier downloaden (Pdf, 400 Kb).

You can read the English version of this whitepaper on the website Discipl.org.

ICTU streeft ernaar om in 2018 de eerste werkende oplossingen te hebben. In de loop van 2018 verschijnt een vervolg op dit Discipl-whitepaper.

Inmiddels verscheen ook het whitepaper 'Open source ecosysteem' (september 2017).

ICTU publiceerde eerder een whitepaper over wat blockchain kan betekenen voor de overheid (september 2016).

(*) U kunt naast de Pdf versie van het whitepaper, ook de integrale tekst van het whitepaper op deze website lezen.

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter