Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur Finland en Estland in elektronische uitwisseling over de grens

Nieuws 23 jan 2019

Een doorbraak in de elektronische uitwisseling van gegevens tussen verschillende Europese landen. Sinds vandaag kan Finland medicatievoorschriften uitwisselen met Estland.

Finse patiënten kunnen voortaan naar een apotheker in Estland om hun medicijnen op te halen die hun eigen huisarts in Finland heeft uitgeschreven. Deze primeur is de uitkomst van de eHealth Digital Service Infrastructure (eHDSI); een Europese ontwikkeling om data-uitwisseling over de grens mogelijk te maken. De uitwisseling tussen Finland en Estland is nog maar het begin. Er doen inmiddels 22 Europese landen mee aan eHDSI. Deze landen werken hard aan het onderling uitwisselen van medicatievoorschriften en patiëntsamenvattingen. De tweede lichting landen staat voor eind 2019 gepland. Naast Finland en Estland zijn dit: Tsjechië, Luxemburg, Portugal, Kroatië, Malta, Cyprus, Griekenland en België.

Nederland is onlangs gestart met het programma PIEZO met als doel om in 2021 patiëntsamenvattingen uit Europese landen te kunnen ontvangen.

Bron: website Nictiz

Om uitwisseling van patiëntgegevens tussen landen mogelijk te maken werkt de Europese Unie aan een stelsel van nationale contactpunten voor eHealth (NCPeH). ICTU en Nictiz geven in opdracht van het ministerie van VWS vorm aan het Nederlandse NCPeH. Zie ook elders op deze website

 

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter