Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ontwikkelen van maatwerksoftware: riskante onderneming?'

Nieuws 12 jun 2019

Frank Niessink, kwaliteitsmanager bij ICTU, schreef dit artikel voor het blad Audit Magazine dat onlangs verscheen (juni 2019). Audit Magazine is het vaktijdschrift van het Instituut van Internal Auditors.

ICTU heeft jarenlang ervaring met het ontwikkelen van maatwerksoftware voor verschillende overheden. ICTU werkt momenteel samen met andere organisaties, aan een praktische en risico gebaseerde richtlijn voor het borgen van de kwaliteit van maatwerksoftware. Deze richtlijn moet komend najaar leiden tot een nieuwe NEN-praktijkrichtlijn. Doel daarvan is om organisaties handvatten te bieden om veel voorkomende risico’s van maatwerksoftwareontwikkeling en -onderhoud te mitigeren.

Uit het artikel:

"Phillip Armour betoogde al in 2000 dat softwareontwikkeling gezien moet worden als een proces van kennisverwerving en reductie van onwetendheid . Softwareontwikkeling is vooral moeilijk, zo stelt hij, omdat we niet weten wat we niet weten over de software die nog ontwikkeld moet worden. Dit verklaart volgens Armour het “90%-klaar syndroom”. Dat houdt in dat een programmeur met overtuiging verklaart voor 90% klaar te zijn, soms maanden lang.

Armour noemt iets niet weten onwetendheid van de eerste orde. Het niet weten wat je niet weet is onwetendheid van de tweede orde. Het laatste type onwetendheid is de bron van veel problemen bij softwareontwikkeling." Lees het gehele artikel in Audit Magazine.

Meer informatie over de kwaliteitsaanpak en de wijze waarop bij ICTU software ontwikkeling plaatsvindt?  Kijk op de pagina ICTU.nl/kwaliteitsaanpak.

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter