Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackathon levert innovatieve oplossingen voor verbeteren aanpak fraude

Nieuws 25 apr 2016

Notifraude en Meld een Vermoeden app. Met deze twee innovatieve ideeën wonnen Team Connicted en Team Milvum de Hackathon Aanpak Fraude 2016. Beide ideeën richten zich op het verbeteren van de aanpak fraude binnen gemeenten. ICTU organiseerde de hackathon op vrijdag 22 en zaterdag 23 april jl. in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Ronald Bouman van team Connicted: “NotiFraude’ is een slimme widget die baliemedewerkers van gemeenten op praktische wijze ondersteunt bij het herkennen van en omgaan met fraudesignalen. Het geeft daarmee medewerkers meer tijd en ruimte voor persoonlijke interactie met de burger.” En Salim Hadri van team Milvum over de ‘Meld een Vermoeden app’: “Het is een praktische tool gericht op het verbeteren van de interne communicatie bij gemeenten als het gaat om melden en onderzoeken van adresfraude.”

Voor elk van deze twee winnende teams heeft BZK tot maximaal 30.000 euro beschikbaar voor de verdere uitvoering en toets van het idee. Onder begeleiding van ICTU zullen de twee teams hun idee in de praktijk samen met een overheidsorganisatie in het klein uitproberen.

Over de Hackathon

Negen creatieve ICT-bedrijven werden tijdens de tweedaagse Hackathon uitgedaagd om aan de slag te gaanen tot innovatieve methoden of tools te komen voor het aanpakken van adres- en/of identiteitsfraude. Na een reeks indrukwekkende pitches volgde een pittig juryberaad. Op basis van criteria als toepasbaarheid, antifraude effectiviteit, inventiviteit en originaliteit viel de keus uiteindelijk op team Connicted en Milvum. De jury bestond uit Franc Weerwind, burgemeester van Almere en bestuurder van ICTU, René Bagchus directeur directie Democratie en Burgerschap binnen ministerie van BZK, Boyd Rotgans medewerkervan LUSTlab, het creatieve bureau dat de hackathon 2014 won en Giulietta Marani projectmanager Aanpak Fraude bij ICTU.

Bekijk het videoverslag van de Hackathon op 22 en 23 april op YouTube.

Aanpak Fraude

Het project Aanpak Fraude ontwikkelt hulpmiddelen voor organisaties om bestendiger te worden op adresgerelateerde fraude en identiteitsfraude. Organisaties verschillen qua doelstellingen, omvang en middelen en dat heeft effect op de fraudeaanpak en de mate waarin processen, medewerkers en informatie zijn toegerust. Het project Aanpak Fraude van ICTU, daagt uit tot innovatie en hergebruik van beproefde methoden en stimuleert bewustwording, kennisdeling en samenwerking in de aanpak van identiteitsfraude en adresgerelateerde fraude. Dit doet zij in nauwe samenwerking met Logius, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), het Centraal Meldpunt voor Identiteitsfraude en -fouten (CMI) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).

Compilatie Hackathon Aanpak Fraude 2016.jpg
Sfeerbeelden van de dag met onderin (van links naar rechts) Team Milvum en Team Connicted

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter