Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten in 2018 op het punt om IOTA te gaan gebruiken voor digitale diensten

Nieuws 15 jan 2018

ICTU en Blockchainontwikkelaar Xurux ontwikkelden met de gemeente Haarlem een proof of concept voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA. Hiermee kan de echtheid van digitaal verstrekte documenten gewaarborgd worden.
Zo kan een inwoner aantonen dat hij in de gemeente Haarlem woont, zonder dat het nodig is om voor iedere aanvraag bij een woningbouwvereniging eerst naar het gemeentehuis te moeten. De burger kan dit versleutelde bewijs aanvragen via de website van de gemeente en deze benutten op het moment dat hij of zij dat wil.

Met dit proof of concept is aangetoond dat een dergelijke voorziening ook werkelijk en op korte termijn geïmplementeerd kan worden.
Bijkomend voordeel van dit proces is dat een gemeente voor deze dienstverlening haar inwoners minder kosten in rekening hoeft te brengen. Een dergelijke nieuwe technologie garandeert veilige transacties zonder extra kosten. Bovendien hebben dit soort nieuwe distributed ledger technologies zoals IOTA de neiging om veel beter schaalbaar te zijn en kosten ze tegelijkertijd minder energie.

Discipl Core

De door ICTU en XURUX ontwikkelde software voor Haarlem is als open source beschikbaar gesteld, zodat ook andere overheden er gebruik van kunnen maken.
Deze pilot met Haarlem is het eerste project dat Discipl Core gebruikt. ICTU lanceerde het Discipl concept in 2017 als stimulans voor open source innovaties en als technologie om bij te dragen aan betere digitale dienstverlening, passend bij een samenleving van de toekomst. Een technologie zoals IOTA maakt Discipl oplossingen mogelijk. Het project in Haarlem is een stap vooruit naar Self Sovereign Identity in combinatie met Personal Data Sources. Hiermee kunnen mensen op een veilige wijze meer controle en beschikking krijgen over hun eigen data.

Lees ook het whitepaper Open source ecosysteem, samen innoveren voor publieke dienstverlening.

Belangstelling

Het project in Haarlem heeft inmiddels ook de aandacht getrokken van andere gemeenten. In 2018 staat bovendien een toenemend aantal projecten op zowel nationaal als internationaal niveau opgelijnd om verder aan de slag te gaan met de Discipl Core.

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter