Overslaan en naar de inhoud gaan

Kort filmpje ICTU Inspiratiedag 27 september 2018

Impressie 'No guts, no digital glory'

Transcript ICTU Inspiratiedag No Guts No Digital Glory

[Muziek]

[Eerste spreker] Fijn dat u er bent op deze derde ICTU Inspiratiedag. Een beetje lef hebben we nodig. Lef om te versnellen waar dat nodig is. Maar ik vind ook: lef om te vertragen waar dat nodig is. Want we kunnen wel meegaan in een steeds sneller wordende samenleving, sneller wordende technologie, maar het is ook goed om af en toe eens even stil te staan en pas op de plaats te nemen. En dus de kracht van de vertraging te laten werken, zodat we even nadenken. En ons afvragen: wat komt er nu eigenlijk allemaal op ons af? Wat gebeurt er? Wat betekent dat? En: willen we dat op deze manier?

 

[Tweede spreker] Die interactie tussen mens en robot: dat is iets waar universiteiten veel aandacht aan besteden. Ja, gewoon, wij maken daar categorieën van. Veel meer categorieën dan dat. Ik noemde net al religieuze robots, daar is Peter nu heel sterk mee bezig. Dat zie je ook.

Maar de vraag een beetje denk ik die jullie nu al hebben: waarom vertel je me dit Maarten? Waarom? Nou, in de eerste plaats omdat ik ervoor ben uitgenodigd Maar weet je: ik vind dat een speelse blik op de wereld kan je helpen. Dat vind ik echt. En ik denk dat dat de reden is dat ik bij ‘No guts no digital glory’ sta. Je hebt het nodig soms om op een andere manier naar technologie te kijken. Natuurlijk moeten we kijken naar de technologie pur sang, naar de technologie sec. Wat is het? Wat doet het? Hoe werkt het? Wat zijn de implicaties? Wat zijn de consequenties? Wat zou er mis kunnen gaan? Een hele droge manier om naar te kijken.

Maar je kunt ook op een andere manier ernaar kijken. Op een speelse manier. En dat doen kunstenaars. En doen ook wetenschappers wel. Ga op zoek naar die dingen. Zoek dat soort voorbeelden en laat je daardoor inspireren om ook op die manier naar technologie in de toekomst, of de betekenis van technologie in de toekomst te kijken.

 

[Derde spreker] Wat interessant is aan Radically Open Security is: wij zijn een non-profit computer-security-consultancy-bedrijf. Wij werken met chatrooms. Dus ik probeer met securityconsultancy echt het zo transparant te maken, zo open en transparant, dat het echt bijna irritant wordt.

Natuurlijk, als energiebedrijf zijn ze heel compliance-driven. Dat zullen jullie vast wel herkennen als overheid. Maar denk daar even over na: die impact die jullie kunnen hebben met inkoop is zo veel groter dan de impact die jullie kunnen hebben met alle subsidies samen.

 

[Vierde spreker] Groeit het bbp dan gaat het goed, krimpt het bbp dan gaat het niet goed. Uiteindelijk is dat natuurlijk een te krappe maatstaf, er is meer dat het leven de moeite waard maakt dan alleen het aantal euro’s dat we als land met z’n allen bij elkaar verdienen en uitgeven.

Eén onderwerp daarbij heb ik er nu speciaal voor uitgelicht vanwege het thema van vandaag natuurlijk ook: de digitale toekomst. Zijn we daar een beetje op voorbereid? Dat is een onderdeel van de factor menselijk kapitaal. Nou, dat doet Nederland het over het algemeen goed. Eurostat verzamelt van alle landen in Europa hoe het staat met digitale vaardigheden. Dat is heel breed. Nou, wij hebben nu gekeken naar het aandeel mensen dat minimaal basisvaardigheden heeft en dan doet Nederland het als je naar de hele bevolking kijkt best goed. Daar zijn we gewoon tweede van Europa.

 

[Muziek]

Een korte impressie in beeld van de ICTU Inspiratiedag van 27 september 2018. Kijk voor een kort verslag elders op deze website.

Meer weten?