Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatie over programma en sessies

ICTU organiseerde op donderdag 26 september 2019 voor haar relaties binnen de overheid een dag met inspiratie en met inhoudelijke verdieping.

‘BOOST (Y)OUR DIGITAL FUTURE’
De overheid van nu en overmorgen

Met plenaire voordrachten over ontwikkelingen zoals quantum computing, een technologie die er hoe dan ook aankomt en die flinke impact zal hebben op onze samenleving. Of over ontwikkelingen letterlijk wat verder weg, over het werken aan mogelijke habitats op de Maan en op Mars!

Deborah Nas (Professor Strategic Design for Technology-based Innovation, TU Delft) vertelt ons over de ontwikkelingen van quantum technologie, waar het naar toe gaat en vooral: wat de impact er van kan zijn. Zij doet dat samen met Ingrid Romijn (Program manager bij QuTech, met focus op Quantum Internet en Networked Computing (QINC) roadmap). QuTech, een partnerschap tussen TU Delft en TNO,  is hét onderzoeksinstituut op het terrein van quantum technologie.

Marc Heemskerk (VU Amsterdam, Aardwetenschappen) is gespecialiseerd in exogeologie en ISRU (*) op de maan en Mars. Marc is tevens studentcoördinator voor de VU Amsterdam in het zogenaamde IgLuna-project van het Swiss Space Center. Hij vertelt over het verkennen van het onbekende in de ruimte, en neemt ons mee in een andere wereld van nu en overmorgen.

Natuurlijk kijken we ook naar de overheid en ons werkveld van nu. Hoe gaan we om met onze publieke taken en een steeds veranderende samenleving? Hoe kan innovatie ons daarbij helpen? In twee ronden met ieder vijf parallelle sessies komen uiteenlopende ontwikkelingen in de digitale overheid van nu en overmorgen voorbij. In presentaties met praktijkvoorbeelden, als workshop, masterclass of boeiende lezing. Passend bij het motto ‘Boost (y)our digital future’.

Tijdens de lunch valt er ook het nodige te beleven en te ervaren: een tentoonstelling over technologie en digitalisering (samengesteld door de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid RADIO), u kunt zelf ervaren hoe virtual reality werkt, en er zijn demonstraties over projecten in digitale praktijk. En natuurlijk zijn er experts aanwezig die desgevraagd tekst en uitleg geven.

Het programma op deze pagina wordt regelmatig geüpdate! 

(*) In situ resource utilization (ISRU) is 'the practice of collection, processing, storing and use of materials found or manufactured on other astronomical objects (the Moon, Mars, asteroids, etc.) that replace materials that would otherwise be brought from Earth (bron: Wikipedia). 

Programma op hoofdlijnen

10.00 - 10.30 uur Inloop en welkom
10.30 - 11.30 uur Plenaire opening
11.45 - 12.45 uur Sessies ronde 1

  • Cybersecurity - Digitale gevaren en wat je er aan kunt doen (lezing door Maria Genova)
  • Big Data in de zorg  - Proactief infecties behandelen met data analytics (presentatie Universitair Medisch Centrum Utrecht en Finaps)
  • Zicht op ondermijning – Data analyse geeft inzicht in de aanpak van ondermijnende criminaliteit in onze samenleving (presentatie met gemeente en landelijk projectleider)
  • Visie op AI en AI in de praktijk - Artificiële Intelligentie. Hoe blijven we als overheid computers de baas? (presentatie door Tom Moesker, ICTU)
  • Innoveren over grenzen heen - Maak kennis met innovatiemethoden die werken voor samenwerken over grenzen heen (presentatie door Digicampus)

12.45 - 13.45 uur Lunch: Zien en beleven
13.45 - 15.00 uur Sessies ronde 2

  • Continuous Delivery… hoe een Agile project een waterval-georganiseerde IT-organisatie transformeerde. Lessen uit de aanpak bij de vervanging van een omvangrijk, complex en missiekritiek systeem (presentatie Rijkswaterstaat).
  • Boost our innovation – Inspiratie over innovatie in de overheid. Wat zijn de innovatievraagstukken die spelen?  Presentatie van een verkenning (door Defensie, ABD en ICTU)
  • Datagedreven werken - Over 'missers' en over succesverhalen (presentatie praktijkvoorbeelden door Francois Vis, Louise de Jong en Lucien Vermeer, ICTU)
  • Masterclass 'Tovenaarsleerlingen: ai, ai, AI, een algoritme' (door Eric Nieuwland, ICTU).

15.10 - 15.40 uur Afsluiting en aansluitend netwerkborrel

Deze bijeenkomst is bedoeld voor relaties van ICTU werkzaam binnen de overheid. Deelname vindt plaats op uitnodiging.

Locatie is de Caballero Fabriek in Den Haag, Saturnusstraat 60.

Meer informatie? Stuur dan een berichtje naar communicatie@ictu.nl.

Het is de vierde keer dat ICTU een dergelijke bijeenkomst organiseerde. Bekijk ook de impressie van de Inspiratiedag 2018.

Meer weten?