Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatie over de lesmodules GDI en NORA van ICTU

Over de lesmodule GDI

De GDI bestaat uit digitale basisvoorzieningen die een essentieel onderdeel vormen voor de verdere digitalisering van de producten en diensten van de Nederlandse overheid: met de GDI kunnen overheidsorganisaties hun primaire processen efficiƫnter en effectiever inrichten. Maar hoe pak je dat aan? Historie, de actuele stand van zaken en de blik op de toekomst komen aan bod. Ook worden in de module architectuurvisies op de GDI besproken, inclusief vraagstukken die spelen rond de GDI zoals randvoorwaarden voor innovatie en de relatie met Europese en wereldwijde ontwikkelingen.

Over de lesmodule NORA

De NORA (de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur) is een richtinggevend instrument, met kaders en afspraken voor het inrichten van de informatiehuishouding van de Nederlandse overheid. Het realiseren van voorzieningen binnen die kaders en afspraken, zorgt er voor dat ze goed samenwerken met andere voorzieningen en dat optimaal hergebruik gemaakt wordt van bestaande oplossingen, en dat een effectieve inrichting van de informatiehuishouding van de Nederlandse overheid mogelijk wordt. Meer informatie over de NORA en de NORA-familie vindt u op www.noraonline.nl. ICTU ontwikkelde een lesmodule voor architecten, beleidsmakers en projectleiders in de overheid over de praktische toepassing van NORA. In de lesmodule komen de historie, de actuele stand van zaken en de blik op de toekomst aan bod. Ook worden best practises besproken, bijvoorbeeld bij het opstellen van een PSA (Project Start Architectuur) waarbij de juiste visualisatie en bondige inhoud kritische succesfactoren zijn.

Lees ook de achtergrondartikelen met Bob te Riele en Jan van Driel over de lesmodules.

Wilt u meer informatie of ook deelnemen aan een lesmodule? Neem dan contact op met eric.brouwer@ictu.nl of robert.vanwessel@ictu.nl.