Impressie in beeld ICTU Inspiratiedag 26 september 2019
ICTU Inspiratiedag 26 september 2019
Welkom bij de vierde Inspiratiedag van ICTU.
Het is een dag voor u als opdrachtgevers om geïnspireerd te raken.
Einstein had een uitspraak die mij altijd heel erg aanspreekt, die zegt, logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal.
Hartelijk dank voor de uitnodiging om hier te mogen spreken over quantumtechnologie.
Wat is dat eigenlijk, waar hebben we het over als we het hebben over quantumtechnologie.
Een haar is ongeveer in de orde van grote van 10 micrometer, nog verder inzoomen naar 10 tot de -15e dus femtometers, dat is het gebied waar elektronen bestaan, waar we het hebben over de allerkleinste elementaire deeltjes.
En dit is het gebied wat wordt beheerst door de quantumfysica, door de quantummechanica.
Nu google zo’n doorbraak heeft bereikt kun je ervan uit gaan dat je er meer over gaat lezen en dan is het handig als je wat basisbegrippen kent.
Tegelijkertijd is het niet nodig om echt te begrijpen hoe iets werkt om na te gaan denken wat kun je daar dan mee.
Ik ben zelf ook geen quantumexpert.
Ik werk wel bij de TU Delft, bij industrieel ontwerpen en mijn specialisatie is eigenlijk van wat doet een technologie, wat zou je daarmee kunnen en wat voor effect heeft dat dan op een markt, een industrie, op een hele sector en misschien zelfs wel op een maatschappij.
En dat is ongelooflijk moeilijk omdat we nog heel vroeg in die ontwikkeling zitten met quantum.
Ik vergelijk het wel eens met, we staan op het punt om een laser uit te vinden, en de laser hebben we dankzij ons begrip van de quantummechanica.
In 1960 vond Ted Mamon de laser uit en dat is een heel groot apparaat met een heel zwak signaal, die ook nog eens instabiel is, waarvan we eigenlijk nog niet zo goed weten wat we ermee kunnen.
Het enige wat mensen er wel een beetje bij konden bedenken was je kan er wel een wapen mee maken.
En op dat moment probeer je al te bedenken dat je daar 30, 40 jaar later iemands ogen mee opereert, alle producten mee scant in een supermarkt, een laserprintje mee maakt, een heel gebouw mee kan inscannen en het zelfs gebruikt als entertainment op een dancefeest.
En wij denken dat quantumtechnologie ook echt zo’n revolutionaire technologie is die gaat de wereld veranderen.
Als we echt maanonderzoek willen doen moeten we een maanbasis bouwen.
De ene optie is net zoals we ISS hebben gebouwd allemaal aluminium containers de ruimte inschieten en dan misschien als een groot geheel op de maan neer te zetten.
Dan komt deze erbij kijken want iedere kilo die jij op de maan neer wilt zetten kost ongeveer 1,8 miljoen dollar.
Dat is wat veel.
Hier ziet u dan eigenlijk twee soorten marsbeton en een soort maanbeton.
Ik heb hier voorin ook nog wat maanbeton liggen, dit is dan van de highlands van de maan, dat zijn de witte vlakjes die je vanaf de aarde kan zien.
En dit is van de mares, dat zijn de donkere vlakjes eigenlijk van de maan.
Eigenlijk was het doel van mijn studie om te kijken of er een specifiek soort maan of marsland is dat meer of minder geschikt is om jouw betonnen huisjes mee te maken op het moment dat je op de maan bent.
De resultaten waren nogal opmerkelijk dat het erg weinig verschil maakt of je nu het witte spul of het zwarte spul van de maan gebruikt.
En enerzijds vond ik dat een beetje tegenvallen want ik had behoorlijk wat blokjes en ik had gehoopt dat ik kon zeggen dit is de beste plek op de maan en je moet daarheen en dan kan je beton maken maar aan de andere kant is de conclusie hier misschien nog wel spannender mee geworden.
Het maakt dus bijna niet uit waar je op de maan bent, als je weet hoe je beton moet maken, en je hebt water, dan kan je beton maken en dan kan je gewoon huizen maken.
Een video impressie van de bijeenkomst 'Boost (y)our digital future. De overheid van nu en overmorgen' op 26 september 2019.