Overslaan en naar de inhoud gaan

Impressie ICTU Grand Café 'Let's go data'

Een korte impressie van het Grand Café 'Lets go data' in het Mauritshuis.

Transcript Grand café ICTU 20 juni 2017
[Muziek]
[Welkom]

Goedemiddag dames en heren. Toen ik gistermiddag in de auto naar huis reed, omdat er een treinstaking was waar Den Haag eigenlijk helemaal niet zo veel last van had, hoorde ik minister Ploumen, die vertelde over een convenant dat gesloten was om een hele keten rechtvaardiger te maken. Misbruik tegen te gaan, vervuiling, uitbuiting. En dames en heren, dat ging over goud, de keten van goud. Vandaag hebben wij het over data. Data, het nieuwe goud.

[volgende spreker]
Ik was dus zo iemand die vanmorgen met de trein naar Den Haag kwam. En ik heb netjes met mijn ov-chipkaart ingecheckt en naast dat ik met geld heb betaald heb ik ook een beetje data gedoneerd aan de NS, want die data gebruiken ze weer om goed te kunnen voorspellen hoe vol de treinen gaan zitten op een gemiddelde dinsdagmiddag.  
 
Er kan natuurlijk technisch een heleboel, maar aan de andere kant: wij als professionals moeten daar ook wel slim en integer over blijven nadenken of we dat allemaal wel willen en in hoeverre wij daarin willen en zouden moeten ingrijpen.

[volgende spreker]
Het eerste is: er is heel veel agendavorming op dit moment. Er komen heel veel rapporten uit die moord en brand schreeuwen over wat er allemaal gebeurt en dat er allerlei publieke waarden onder druk komen te staan. En dat is allemaal heel erg belangrijk, alleen we zitten nu op het moment dat er natuurlijk nog steeds wel geagendeerd moet worden, maar ook dat er beleid gemaakt moet worden. Dat wetenschappers niet meer als profeet in de woestijn rondlopen, maar dat ze zien dat er een overheid is die heel veel initiatieven ontplooit, die durft zijn spierballen te tonen naar multinationals om dingen af te dwingen.  
 
Die in ieder geval openstaat voor ideeën om nou eindelijk de publieke waarden die dan in het geding zouden zijn te waarborgen. Dus dat is 1.: vertaling van advies naar politiek debat en beleid. Dat is eigenlijk de belangrijkste blinde vlek die het Rathenau Instituut heeft geconstateerd als het gaat om het governance landschap.
 
Maar ja, we moeten ook gaan nadenken over de toezichthouders van de toekomst. Als digitalisering steeds verder gaat, als het steeds meer onderdelen van onze samenleving vervangt, moet het toezicht waarschijnlijk ook doorontwikkelen.  
 
In ‘Human rights in de robot age’ spreekt het Rathenau Instituut over het recht om niet gemanipuleerd en gecoacht te worden. Dat is een nieuw recht in de digitale wereld. Dat recht bestaat nu niet. Maar misschien hebben we het wel nodig.
 
Misschien hebben we wel inderdaad een recht dat als wij googlen dat het voor ons transparant is hoe Google mijn zoekopdracht aan het beïnvloeden is. Dat ik dat op de een of ander manier mag inzien. In plaats van dat dat achter mijn rug om gebeurd en ik eigenlijk een willoos voorwerp ben van een genadeloze multinational.
 
Dus we moeten een overstap maken van een gelaten houding naar een nieuwsgierige en enthousiaste houding. Dit is eigenlijk hartstikke leuk. We hebben een unieke kans om vreselijk veel goed te doen in deze wereld. Dat is bemoedigend.
 [Muziek]

Een van de gastsprekers was Frank Buytendijk, Research VP & Fellow bij Gartner. Buytendijk nam de bezoekers mee in de vragen hoe we innovaties en data kunnen gebruiken, passend bij behoeften in de samenleving: wat wel werkt, maar ook wat we als overheid misschien beter niet kunnen doen.

En er was aandacht voor het eerder dit jaar verschenen Rapport 'Opwaarderen', van het Rathenau Instituut en de vragen die de digitalisering van de samenleving oproept. Gastspreker was Jurriën Hamer, onderzoeker bij het Rathenau Instituut.

Ook Louise de Jong, adviseur bij ICTU en Wiepke Maljers, directeur Advies, leverden een bijdrage.

Lees ook het artikel 'Publieke waarden en digitalisering' een interview met Jurriën Hamer over het rapport 'Opwaarderen' van het Rathenau Instituut.