Overslaan en naar de inhoud gaan

ICTU en Innovatie

Presentatie door 't Hoen, associate professor LUMC

François Vis, hoofd productontwikkeling bij ICTU, schetste in een eerder ICTU Café ‘Innovaties van nu’ een aantal ontwikkelingen zoals big data en blockchain, Internet of Things, robotisering, Artificial Intelligence en de potentiële impact daarvan op de overheid.

“Data zit in de kern van dit soort innovaties en veel overheden zijn in essentie datagedreven organisaties. Het gaat er vooral om hoe technologieën zich tot elkaar verhouden en elkaar versterken en wat de impact daarvan kan zijn. Dat biedt nieuwe mogelijkheden om te kijken naar de rol van de overheid en de verhouding tussen overheid en maatschappij. Hoe gaat de overheid daar mee om?”

Bekijk ook de impressie van het ICTU Café 'Innovaties van nu' (april 2017).

Over dit soort vragen deelt ICTU kennis en ervaring en verkent samen met andere overheden de mogelijkheden van technologische innovaties. Hoe kunnen deze bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, op weg naar een overheid van de toekomst?

Hieronder vindt u een aantal activiteiten en publicaties van ICTU rond het thema Innovatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met François Vis (francois.vis@ictu.nl) of Giulietta Marani (giulietta.marani@ictu.nl).

Platform Discipl

Om deze nieuwe mogelijkheden te verkennen heeft ICTU een platform ontwikkeld dat hier aan kan bijdragen, een omgeving waar gezamenlijk gewerkt wordt aan oplossingen voor de overheid van morgen. Die omgeving noemen we het DIStributed Collaborative Information Platform (DISCIPL). “Het moet zowel een technisch platform zijn als een community, want als ICTU en als overheid kunnen we het niet alleen. Ook marktpartijen zijn bijvoorbeeld nodig bij de ontwikkeling van technologieën.” Naast dit toekomstbeeld en praktische pijnpunten (zoals het rond kopiëren van data, privacy, ethiek of de mate van actualiteit) kent het platform ook een aantal principes. Zo gaan gebruikers zelf over de data en is ook open source een leidend principe. “Dat hoort bij de nieuwe tijd en het is belangrijk dat als uitgangspunt te nemen.”
ICTU publiceerde in september 2017 het whitepaper Discipl. Lees het nieuwsbericht of download het whitepaper elders op deze website. In de loop van 2018 verwachten we een vervolg op het whitepaper te kunnen publiceren.

Voor meer informatie over Discipl kunt u contact opnemen met: Bas Kaptijn (Bas.Kaptijn@ictu.nl), Steven Gort (steven.gort@ictu.nl) of Bil Kuipers (bil.kuipers@ictu.nl).

Open source ecosysteem

ICTU publiceerde tijdens de ICTU Inspiratiedag van 27 september het whitepaper Open source ecosysteem als ‘next step’, voortbordurend op de uitgangspunten in Discipl.

‘Blockchain, big data, Internet of Things, robotica, virtual reality. De wereld verandert snel. Om overheden te helpen zicht te krijgen op innovatieve en technologische ontwikkelingen en de impact daarvan, lanceerde ICTU in april 2017 het platform DIStributed Collaborative Information Platform (Discipl) dat uitgaat van samenwerking, delen en hergebruik van informatie. Nu is het tijd voor de volgende stap: het creëren van een open source ecosysteem rondom Discipl. Overheidsorganisaties proberen op verschillende plekken kennis en ervaring op te doen met de dienstverlening en bedrijfsvoering van de toekomst. In het open source ecosysteem wil ICTU overheden helpen interbestuurlijk, als één overheid, te innoveren met een learn-do-share omgeving en een netwerk van collectieve intelligentie.’
Lees meer over het whitepaper Open source ecosysteem.

Blockchain en de overheid

ICTU publiceerde in september 2016 een whitepaper over blockchaintechnologie. Meer informatie of het whitepaper downloaden? Kijk elders op deze website. ICTU is betrokken bij meerdere initiatieven als het gaat om de inzet van nieuwe technologie. Lees ook de diverse publicaties op deze pagina.

Diverse publicaties over blockchain en het thema Innovatie

Big data en de datagedreven overheid

ICTU organiseert regelmatig bijeenkomsten waarin kennisdeling over Big Data centraal staat. Bijvoorbeeld via het Kennisplatform Big Data.
Hieronder een aantal links naar die bijeenkomsten en een aantal publicaties.