ICTU publiceert whitepaper Open source ecosysteem

Publicatie 27 sep 2017
Onderdeel van magazine: ICTU Magazine oktober 2017

Open source ecosysteem, samen innoveren voor publieke dienstverlening

Blockchain, big data, Internet of Things, robotica, virtual reality. De wereld verandert snel. Om overheden te helpen zicht te krijgen op innovatieve en technologische ontwikkelingen en de impact daarvan, lanceerde ICTU in april 2017 het DIStributed Collaborative Information Platform (Discipl). Een platform dat uitgaat van samenwerking, delen en hergebruik van informatie.

Nu is het tijd voor de volgende stap: het creëren van een open source ecosysteem rondom Discipl. Overheidsorganisaties proberen op verschillende plekken kennis en ervaring op te doen met de dienstverlening en bedrijfsvoering van de toekomst. In het open source ecosysteem wil ICTU overheden helpen interbestuurlijk, als één overheid, te innoveren met een learn-do-share omgeving en een netwerk van collectieve intelligentie.

In dit ecosysteem kunnen overheidsorganisaties:
• Samen de nieuwe impactvolle ontwikkelingen en bepalende technologieën verkennen;
• Sectoroverstijgende kennis opdoen;
• Samen prototypen;
• Gebruik maken van andermans kennis, prototype of leerervaring.

Het ecosysteem bepaalt wat te verkennen en investeert met mensen, geld en/ of tools. ICTU biedt een (juridisch) veilige experimenteeromgeving en verbinding met de markt en kennisinstituten waar deze nog ontbreekt. Samen ontwikkelen deelnemende partijen in het ecosysteem nieuwe methoden en technieken (Proof of Concept, kennisproducten, training, et cetera) voor de overheid.

Het ecosysteem zorgt voor knowhow om kwaliteit van experimenten en oplossingen te waarborgen en te kunnen sturen op hergebruik. Een bestuurlijk Tech Team met topambtenaren en andere deskundigen filtert, prioriteert, neemt eindverantwoordelijkheid en waarborgt de noodzakelijke zorgvuldigheid in de publieke dienstverlening en de rechtmatigheid van veranderingen.

Om een volwaardig open source ecosysteem neer te kunnen zetten, is een aantal uitgangspunten cruciaal. Het gaat daarbij om systeemsturing, Agile, hergebruik en sociale schaalbaarheid. In dit whitepaper worden deze uitgangspunten toegelicht, wordt uitgelegd hoe het open source ecosysteem werkt, en wat het kan betekenen voor die dienstverlening van de overheid.

Download het whitepaper Open source ecosysteem (PDF, 979 kb).

Download the english translation of the whitepaper Open Source ecosystem (PDF, 870 kb).

Read the summary in English.

NB Het whitepaper is opgemaakt in pdf-formaat. Om deze te kunnen lezen, heeft u het programma Acrobat Reader nodig. Via deze link kunt u Adobe Reader downloaden.

Wilt u meer informatie over dit ecosysteem of hoe u kunt deelnemen aan sessies die ICTU hierover organiseert, stuur dan een bericht naar giulietta.marani@ictu.nl.

Lees ook de voorlopers van dit whitepaper: het whitepaper over Blockchain en het whitepaper over Discipl.

Inschrijven Magazine

Meld u aan voor het ICTU Magazine, en ontvang regelmatig nieuws en inspiratie over ontwikkelingen in de digitale overheid.