ICTU publiceert verkennend onderzoek naar innovatie bij de overheid

Een publicatie naar innovatievraagstukken.
Publicatie ma, 10/21/2019 - 13:17
Onderdeel van magazine: ICTU Magazine oktober 2019
Ilse Vegter en Giulietta Marani

Hoe innoveert de overheid? ICTU publiceert een onderzoek naar innovatie binnen de overheid.

Het onderwerp innovatie leeft, ook binnen de overheid. Giulietta Marani en Ilse Vegter, beiden werkzaam voor ICTU, voerden van mei tot en met september 2019 met diverse mensen binnen de overheid gesprekken over innovatie. Deze verkenning resulteerde in de publicatie ‘Een verkenning naar innovatie bij de overheid’. Daarin worden diverse innovatievraagstukken benoemd. De belangrijkste conclusie uit de publicatie: er gebeurt veel op het gebied van innovatie binnen de overheid, zowel in beleid als uitvoering. Maar er zijn ook de nodige aandachtspunten. In de publicatie wordt een aantal aanbevelingen aangereikt. Een eerste verkenning en vooral een uitnodiging om over dit thema met elkaar het gesprek te voeren.

'Een verkenning naar innovatie bij de overheid’

U kunt de publicatie ‘Een verkenning naar innovatie bij de overheid’ (pdf, 620 Kb) als pdf downloaden. De publicatie is tevens in beperkte oplage te bestellen als paperback voor collega's en andere geïnteresseerden werkzaam in de overheid (via een bericht naar info@ictu.nl).

Deze publicatie is gebaseerd op tien gesprekken met vertegenwoordigers van beleid en uitvoering. Met veel dank aan alle geïnterviewden:

Olaf Wilders van de Raad voor de Rechtsbijstand, Michiel Sweers van ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Maarten Schurink van ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ab van Ravestein en Gert Jan Theuwissen van de RDW, Hans van der Vlist van de Algemene Bestuursdienst, Henk Koster van ministerie van Defensie (vanaf 1 september werkzaam bij de Nationale Politie), Diederik van Leeuwen van I-Interim Rijk, Hans Schutte van Dienst Uitvoering Onderwijs, Nathan Ducastel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Rhodia Maas en Michiel van der Veen van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Tijdens een sessie ‘Boost our innovation’ op de ICTU Inspiratiedag van 26 september 2019 werden de innovatievraagstukken met deelnemers gedeeld. Zie ook de impressie van deze sessie.

Inschrijven Magazine

Meld u aan voor het ICTU Magazine, en ontvang regelmatig nieuws en inspiratie over ontwikkelingen in de digitale overheid.