'Boost our innovation'

Publicatie 21 okt 2019

In gesprek over innovatie bij de overheid

Ilse Vegter en Giulietta Marani

Burgers en bedrijven stellen andere eisen aan dienstverlening en bedrijfsvoering van overheden. Ze willen meer zelf bepalen en doen en vragen 24x7 digitale toegang tot overheidsdiensten, het liefst via de applicaties en systemen die ze gewend zijn dagelijks te gebruiken. Applicaties en systemen die continu innoveren. Die snel veranderende omgeving vraagt om inzicht in de (digitale) dienstverlening en bedrijfsvoering van de toekomst. En om aandacht voor inclusie, zodat ook de niet digitaal vaardige burger toegang heeft. Denk daarbij aan spraakherkenning maar ook aan telefonische bereikbaarheid.

Overheidsorganisaties willen dan ook steeds vaker (en sneller) kennis en expertise opbouwen, op technologische, sociale en organisatorische innovaties. Ze worden zo pioniers en soms zelfs innovators. Wat zijn de innovatievraagstukken in de overheid? Hoe kunnen we samen – over grenzen heen – innovatieve oplossingen een stap verder brengen? ICTU, Defensie en SGO/ABD deden vanuit verschillende invalshoeken een verkenning.  Sylvia Bronmans, Marga Zuurbier van ABD en Giulietta Marani en Ilse Vegter van ICTU deelden hun bevindingen tijdens de ICTU Inspiratiedag 2019.
 
De belangrijkste conclusie uit deze sessie: er gebeurt veel op het gebied van innovatie binnen de overheid, zowel in beleid als uitvoering. Maar er zijn ook de nodige vraagstukken.

Een aantal van de vraagstukken die Sylvia, Marga, Giulietta en Ilse tegenkwamen en die zij met de deelnemers tijdens de sessie ‘Boost our innovation’ deelden:

  • Hoe geef je sturing aan en ruimte voor innovatie?
  • Hoe kom je tot (gezamenlijke) vraagarticulatie?
  • Technologie-gestuurd of opgave-gestuurd starten?
  • Hoe creëer je het juiste innovatieklimaat?
  • Hoe geef je samenwerking vorm op innovatie, bijvoorbeeld met de markt?
  • Hoe kom je tot innovatieve inkoop?
  • Hoe kom je tot succesvolle implementatie en opschaling?

De aanwezige deelnemers herkenden de vraagstukken. En voegden daarnaast een paar vragen toe, zoals:

  • Kan de overheid wel disruptief innoveren?
  • Wat is de rol van de overheid bij innovatie? Moet je altijd in de lead zijn?
  • Wat doe je met innovatiedruk vanuit Europa? Hoe ben je speler in het speelveld op internationaal niveau?

Publicatie Innovatie

ICTU maakte op basis van een tiental gesprekken met vertegenwoordigers uit de overheid een publicatie: ‘ Een verkenning naar innovatie bij de overheid’. Daarin reiken Giulietta Marani en Ilse Vegter een aantal aanbevelingen aan voor deze vraagstukken. Wat kun je meer, of juist minder doen? Waar kun je mee beginnen en wat moet je behouden?

ICTU is als een van de founding partners betrokken bij Digicampus, waar we met wetenschap, overheid, marktpartijen en burgers samenwerken aan innovatie van de publieke dienstverlening.

Kijk voor meer informatie over deze publicatie op deze website bij ‘Een verkenning naar innovatie bij de overheid’. U kunt de publicatie daar downloaden of bestellen.

Meer weten?

Reactie toevoegen

Laat een reactie achter